Farklı soy ve farklı ırklardan gelen yaklaşık 42 milyon insanın vatanı olan Güney Afrika’da İngilizce ve Afrika dillerinin yanı sıra, Xhosa, Sotho, Venda, Tsonga, Pedi, Shangan ve Ndebele yerli dilleriyle birlikte 11 resmi dil kullanılmaktadır. Bu yerli diller birbirlerine ancak AlmancAnın İspanyolcaya benzediği kadar benzerler. Turistlere zengin kültür yelpazesinin ilk ipuçlarını veren bu dil çeşitliliği eşsiz bir ülke olan Güney Afrika’nın bu sıfatı hak ettiğinin en önemli belirtisidir. Güney Afrika Avrupa kültürünün geleneklerle kesiştiği, küresel akımların eski törelerle omuz omuza verdiği, güneyin kuzeyle, doğunun batıyla kaynaştığı bir ülke...
Güney Afrika Avrupa kültürünün geleneklerle kesiştiği, küresel akımların eski törelerle omuz omuza verdiği, güneyin kuzeyle, doğunun batıyla kaynaştığı bir ülke...
TOPLUM VE KÜLTÜR
Modern metropol Johannesburg’un çılgın kalabalığından yalnızca 20 dakika uzaklıkta bulunan Sterkfontein Mağaralarında halen yankılanan ve o ürküntü veren duyguyu derhal algılayacaksınız. Sterkfontein insanoğlunun ilk yürümeye başladığı dönemlere ait fosillerin bulunduğu bir Dünya Koruma Alanı.
Hiçbir ziyaretçi ilk San insanının sınır tanımaksızın kayaların üstüne işledikleri sanatlarını görmeden ülkeden ayrılmak istemeyecektir. San insanının ilk evleri olarak kabul edilen bu mağaralar halen koruma altında tutuluyor. Güney Afrika’da bulunan bu mağaraların her birini birer hazine evi olarak adlandırmak doğrusu yanlış olmayacaktır. Bazıları Taş Devri insanının evi olarak kullanıldığının işaretlerini taşıyor; bazıları da jeolojik devirlerin sarkıt ve dikitlerini halen muhafaza ediyor.
GENEL BAKIŞ
Yüzölçümü: 1,219,912 km2.
Etnik Dağılım: % 76 Siyah, % 13 beyaz, % 7 melez, % 4 yerli ve diğer
Dini Dağılım: % 68 Hristiyan, % 2 Müslüman, % 2 Hindu
Konuşulan Diller: İş dili olan İngilizce ile toplam 11 resmî dil bulunmaktadır. İngilizce, Xhosa, Sotho, Venda, Tsonga, Pedi, Shangan, Tswana, Ndebele,Zulu ve Afrikaans
Eğitim ve Okur Yazarlık: İlk eğitim zorunlu olup, okur yazar oranı % 86’dır.
İş Gücü: Toplam 17 milyon kişi. Bunlardan % 30’u tarım sektöründe, % 25’i Sanayide ve % 45’i ise servis sektöründe çalışmaktadır.
İşsizlik Oranı: % 37 (her 3 yetişkinden biri işsizdir.)
Ortalama İnsan Ömrü: 50 yıl
Para Birimi: Güney Afrika Randı (R1=100 Sent)
Yabancı Öğrenciye Çalışma İzni: Güney Afrika’da yabancı öğrenciler haftada 20 saate kadar çalışabilir.
Rejim: Demokrasi
Yönetim: Federal Devlet (9 Eyalet)
Devlet Başkanı: Jacob ZUMA
İdari Başkent: Pretoria
Parlamento: Cape Town
Ticari Başkent: Johannesburg
Nüfus: 44,8 Milyon
İklim: Yaz (Ekim-Mart): 15C-35C Kış (Nisan-Eylül): 0C-20C
Zaman dilimi: SAST (GMT+2)
GSYİH: 2008
Toplam: $276.764 milyon
Kişi Başına: $5.637
Gerçek GSYİH BÜYÜME: %3.7 (2008)
2008 Yıllık Enflasyon ortalaması (CPIX): %11,5 civarında’dır
Ana İhracat: mineraller ve mineral ürünleri,değerli metaller ve metal ürünleri, kimyasal ve gıda ürünleri, otomotiv ve parçaları
Ana Ticaret Ortakları: Almanya, ABD, Çin, Japonya,İngiltere
ÖNEMLİ ŞEHİRLERİ :
• Johannesburg
• Pretoria
• Cape Town
• Port Elizabeth
• East London
• Durban
• Bloemfontein
GÜNEY AFRİKA’YA KÜRESEL BAKIŞ
Güney Afrika en gelişmiş ve gelecek vadeden pazarlardan biri olup aynı zamanda yükselen piyasa ekonomisi ile de dünya ekonomisine de olumlu katkıda bulunmaktadır. Dünyanın sanayileşmiş 26 ülkesinden biridir ve ayrıca Afrika kıtasına giriş kapısı olarak kabul edilir. Afrika Kıtasının GSYİH‘nın yaklaşık % 25 ‘ini karşılayan ülke, Afrika’nın en büyük ekonomisine sahiptir.
Dünya Bankası’na göre, 2010 yılında Güney Afrika iş yapma kolaylığı açısından Dünyadaki 183 ülke arasında 34. sırada yer almıştır.
GÜNEY AFRİKA VE TÜRKİYE ARASINDA İKİLİ TİCARİ İLİŞKİLER
Türkiye, Orta ve Doğu Avrupa’da, Güney Afrika’nın en büyük ticaret ve yatırım ortaklarından biridir. Güney Afrika ve Türkiye arasındaki ikili ticaret hacmi % 39 oranında artmış ve 2011 yılı Ocak-Haziran dönemi için 669 milyon dolara ulaşmıştır ki bu durum 2010 yılının aynı döneminde 482 milyon dolar civarındadır.
Güney Afrika’nın Türkiye’ye ihraç ürünlerden bazıları:
Altın, mineral yakıtlar, mineral yağlar, paslanmaz çelik yassı ürünler; organik kimyasallar, demir alaşımları; pik demir ve manganezli demir; buhar türbinleri ve diğer buhar türbini; traktörler için parça ve aksesuarları, buhar veya diğer buhar üreten kazanlar; on veya daha fazla kişi taşıyabilen motorlu araba, motorlu araçlar; elektrikli makina ve cihazlar;
Güney Afrika’nın Türkiye’den ithal ettiği ürünlerden bazıları:
Traktörler için yedek parçalar ve aksesuarlar; çelik ve demir çubuklar, halılar ve diğer dokumaya elverişli maddelerden yer kaplamaları, otomobil ve yolcu taşımacılığı için dizayn edilmiş diğer motorlu taşıtlar, traktörler, bulaşık makineleri, kauçuk yeni pnömatik lastikler, emprenye ve kaplamalı kumaşlar tekstil ürünleri, organik yüzey aktif maddeleri, kağıt ürünleri, ev veya çamaşırhane tipi çamaşır makineleri, doğal taşlar, uçucu yağlar, pistonlu motor, mobilya, elektrikli makine; demir ve çelik tel halatlar, kablolar, transmisyon milleri, işlenmemiş özel kumaşlar.
Güney Afrika‘da %100 yabancı sermaye ile Güney Afrikalı hissedar zorunluluğu ve sermaye limiti olmandan hızlı, saydam bir bürokrasi ile şirket kurabilirsiniz.
TÜRKİYE İLE GÜNEY AFRİKA ARASINDAKİ ANLAŞMALAR
-Yatırımların Geliştirilmesi ve Korunması Anlaşması
-Turizm İşbirliği Anlaşması
-Ticari ve Ekonomik İşbirliği Anlaşması
-GTS Kapsamında Vergi İndirim ve Muafiyetleri
NEDEN GÜNEY AFRİKA?
• İstikrarlı siyasi ortam ve doğru makro ekonomik politikalar
• Büyüme potansiyeli olan 44,8 milyonluk dinamik pazar
• Büyüyen istikrarlı ekonomi, istikrarlı bir para
• Afrika, Latin Amerika ve Hint Okyanusu pazarlarına yakınlık ve deniz, kara, demir ve hava yolu bağlantıları
• Zengin doğal kaynaklar ve hammadde
• Gelişmiş altyapı, ileri düzey finans ve bankacılık
• Modern taşıma ve iletişim
• Eşsiz bir turizm ve gelişmiş bir tarım sektörü
• 100% yabancı sermaye izni
• Karların serbestçe transferi
DESTEKLENEN SEKTÖRLER
Hazır Giyim, Tekstil ve Ayakkabı
Metal, Mineral ve Madencilik
İşlenmiş Gıda
Turizm
Otomotiv
Hava, Demir ve Deniz Yolu Taşımacılığı
El Sanatları
Kimya ve Biyoteknoloji
Bilgi ve İletişim Teknolojileri